Duygusal Açıdan Güçlü ve Olgun İnsanların 7 Özelliği
Hatalarımız, duygularımız, ihtiyaçlarımız ve isteklerimiz – bunların hepsi geçerli ve dikkate alınmaya değer; duygusal açıdan olgun bir birey bunu kesinlikle yapar, aynı zamanda duygularını ve hayatın öngörülemezliklerine karşı tepkilerini sürekli olarak ifade etme konusunda düşüncelidir.
1- Hatalı olduğunu fark etme ve kabul etme yeteneği
Duygusal açıdan olgun insanlar “sorunları için başkalarını suçlamaya hiç vakit harcamazlar. Daha fazla öğrenmenin ve büyümenin bir yolu olarak eylemlerinin sorumluluğunu üstlenirler. Hayat ve yaşam koşulları, günün sonunda kendi irademiz ve irademizle ele alınmak zorundadır ve yanlışı kabul etmek olgun insanların dokusuna derinlemesine işlenmiştir
2- Önyargılı olduğunu fark etme ve kabul etme yeteneği
Hepimizin doğuştan önyargıları ve önyargıları var. Bunu yapmamak mümkün değil: Basmakalıp bir dünyada sosyalleşiyoruz. Dolayısıyla önemli olan bu önyargılar ve önyargılar konusunda aktif bir farkındalık geliştirmeyi öğrenmek ve bunların kararlarımızı ve eylemlerimizi nasıl etkileyebileceğini incelemektir. Kendinize, ayrımcılığı nerede uyguladığınızı (gizlice veya kurnazca) ve bu kökleşmiş davranışlara nasıl karşı koyabileceğinizi sorun. — Bruneau
3- Kendi duygu ve ihtiyaçlarınızı tanıma ve kabul etme yeteneği
Bazıları duygularına çok fazla kapılıp, onlara yaşamlarında çok fazla söz hakkı vererek mücadele ediyor. Diğerleri, başka bir şekilde yoksullaştırılan duygularını tamamen inkar ederek yaşıyor. Tanıyıp kabul etmek ise duygusal olgunluk göstergesi…
4- Tepkileri ve bakış açısını seçme yeteneği
Biz kendi hayatımızın kurbanı değiliz. İnsanlar seni ele geçirmek ya da sana zarar vermek istemiyor. Evren sizi yıkmak, kalbinizi kırmak ya da üzmek için komplo kurmadı.
Yaşamın yalnızca bir kısmı başımıza gelenlerden, çoğunlukla da buna nasıl tepki verdiğimizden ibarettir. Tepkimizi ve bakış açımızı seçiyoruz.
“Üzgün” veya duygusal açıdan yoksul insanlarla duygusal açıdan güçlü olanlar arasındaki fark, ikinci gruba hiçbir zaman kötü bir şey gelmemesi değil, pasif bir rol üstlenmemeyi seçmeleridir.
5- Sağlıklı sınırlar koyabilme becerisi
Olgun olmak, sizin için neyin kabul edilebilir olduğunu ve neye izin verip vermeyeceğinizi belirlemek anlamına gelir. Bu çizgiyi tanımladıktan sonra onu savunun. Kimsenin geçmesine izin vermeyin.
Sınırlar önemlidir çünkü sınır konulduğunda karakterimiz de belli olur, saçmalıklara ve dramaya karşı daha dayanıklı hale gelir. Birisi ileri atılıp sınırlarımızı aştığında tehlikeye gireriz.
Kendini kandırma. Duygusal olarak acı çekeriz ve ömür boyu hasara dayanabiliriz. İnsanların da sınırınızı bileceğini varsaymayın. Onlara söylemek senin işin.
6- Hissetme ve tepki verme arasında duraklama yeteneği
Bir olay ile tepki verdiğiniz süre arasında, ne kadar kısacık olsa da, kontrolü bırakıp otomatik tepki mi vereceğinize, yoksa olumsuz bir modeli kesintiye uğratıp uzun vadeli kişisel çıkarlarınızla daha uyumlu tepkiler mi arayacağınıza karar verdiğiniz bir an vardır.
7- Soğukkanlılığı koruma, cesaret sahibi olma ve aksiliklere zarafetle katlanma azmi
Hayat sorunlarla dolu olacak. Bunun kabul edilmesi, olgun insanların hayatın daha zor anlarında sakin kalmalarını ve daha net düşünmelerini sağlar. Yaşama derin anlamını veren şey, sorunları karşılama ve çözme sürecinin tamamıdır. Olgun insanlar, hayattaki zorlukların, kişiyi başarılı ya da başarısız olmaktan ayıran şeyin en önemli özelliği olduğunu anlamak için gerekli duygusal zekayı geliştirmişlerdir.